FAQ

Vilka står bakom Oh Yes I do?

Oh Yes I Do består av fotograferna Cecilia Svensson och Pernilla Ahlsén. Vi träffades på en workshop i porträttfotografering och började fotografera bröllop ihop 2014. Vi har båda stor erfarenhet och egna verksamheter vid sidan av. Cecilia har en framgångsrik porträttstudio i Älta och Pernilla arbetar med alltifrån porträtt till mat- och eventfotografering. Men vi samarbetar alltid när det gäller just bröllop!

Varför är ni två?

För att två är så mycket bättre än en! På så vis kan vi vara med och dokumentera alla delar av er stora dag ur olika vinklar och slipper välja bort sådant som sker samtidigt. Dessutom har vi olika styrkor och kompletterar varandra perfekt! För kunden är det också en extra trygghet, eftersom vi kan täcka upp för varandra om en mot förmodan skulle råka bli sjuk eller om utrustningen krånglar! Tillsammans har vi alltid minst tre kamerahus och en hel uppsättning objektiv med oss!

Kan vi träffas innan vi gör en formell bokning?

Självklart! Att välja bröllopsfotograf är ett stort beslut och vi har full förståelse för att ni vill ses och känna efter. Om ni bor i Stockholm kan vi ses över en kaffe. Annars kan vi alltid svara på frågor över mejl och telefon.

Hur ser processen ut?

När ni bokar oss får ni en faktura med en bokningsavgift som motsvarar 25 procent av hela kostnaden. När bokningsavgiften är betald är bokningen bekräftad. Då skickar vi ut ett avtal som ni skriver under och skickar tillbaka. Dessutom får ni en checklista där ni fyller i viktiga hållpunkter under bröllopsdagen, era förväntningar och vad det är viktigt för er att ha med på bild. Vi ser gärna att ni tar god tid på er att prata igenom och fylla i listan. Listan går vi igenom när vi träffas ett par veckor innan bröllopet. Vi har dessutom med oss den som checklista under dagen så att vi kan stämma av att vi inte missat något.

När under bröllopsdagen är det bäst att lägga porträttfotograferingen?

Det beror när på året ni gifter er. För oss fotografer är ljuset viktigast och allra helst fotograferar vi i det mjuka ljuset lite senare på dagen när solen är på väg ner. När det infaller beror förstås på var i världen vi befinner oss och vilken tid det är på året. Under sommarhalvåret lägger vi gärna porträttfotograferingen så sent på dagen som möjligt. Under vinterhalvåret blir det tidigare. Oavsett är det ofta skönt att bli fotograferad efter själva vigseln för då kan ni ofta slappna av på ett annat sätt. Men det är inte alltid det fungerar med schemat, och på vintern kan solen ha hunnit gå ner efter vigseln. I så fall är det förstås bättre att lägga fotograferingen innan. Vi har självklart erfarenhet av att fotografera i alla slags ljus, så bilderna kommer att bli magiska när vi än lägger fotograferingen, men fråga gärna oss om ni vill ha råd, så hjälper vi till att planera!

Vad kostar det?

Vi har olika paket beroende på omfattningen av fotograferingen. Här hittar ni priserna för de olika paketen. 

Vad händer om vi ångrar oss?

Vid avbokning fram till tre månader före bröllopet debiteras en avbokningsavgift på 500 kr, efter det debiteras 50 procent av avtalspriset.

När får vi bilderna?

Beräknad leveranstid för färdiga bilder är 6-8 veckor. Bilderna levereras i digital form på USB, i två olika format, ett för tryck och ett för webbpublicering. För efterbeställning av förstoringar, album och tackkort tillkommer ytterligare leveranstid. Men vi förstår att ni är otåliga och nyfikna på resultatet, därför försöker vi alltid skicka en eller två bilder som en liten sneak peak inom ett par dagar!

Varför tar det så lång tid?

När vi kommer hem från ett bröllop har vi flera minneskort fulla av bilder som ska laddas in i datorn och gås igenom. Bland tusentals bilder väljer vi ut våra favoriter. Dessa genomgår alltid en lättare redigering där vi jobbar med att hitta rätt ton för just ert bröllop. Bland de hundratals bilder som redigeras väljer vi dessutom ut ett antal bilder som genomgår en mer avancerad behandling. Sedan låter vi bilderna vila ett par dagar innan vi tittar på dem igen med fräscha ögon. Då händer det att vi gör ytterligare justeringar innan vi sparar ner bilderna i olika format och lägger dem på ett USB-minne. Under högsäsong har vi dessutom mycket kunder och redigeringskön kan vara lång. Därför har vi satt 6-8 veckor som leveranstid. Men vi strävar alltid efter att leverera så snart som möjligt!

Får vi göra vad vi vill med bilderna?

I priset ingår användningsrätten för privat bruk. Ni kan välja att låta oss framkalla bilderna eller göra det själva, men vi kan inte garantera att färgåtergivningen blir den samma hos alla framkallningsfirmor. Självklart får ni även lägga upp och dela bilderna i sociala medier, men vid publicering på internet ska ”Fotograf: Oh Yes I do” alltid anges. Bilderna får inte redigeras av kunden i efterhand. Vid önskemål om ytterligare redigering eller om ni till exempel vill ha en färgbild i svartvitt, hör av er till oss så ordnar vi det!